19.4.2014

Osso Bucco karitsasta

Mr. V teki minuun vaikutuksen seurustelun alkuaikoina mm. tekemällä osso buccoa. Ja kun pääsiäisen pyhät lähestyivät, ja tiesimme meillä olevan neljä yhteistä vapaapäivää putkeen, niin pyysin josko yhtenä päivänä hän tekisi osso buccoa, menneiden kunniaksi, ja tulevaisuudenkin. Lähdin metsästämään lihoja torstaina, ja lihakauppias kehotti tekemään osso bucon karitsanpotkasta, koska naudanpotkaa oli nyt huonosti saatavilla meidän kotikonnuilla. Ostin siis karitsanviulun lisäksi neljä karitsanpotkaa sekä lihoja grillattavaksi sunnuntaille (mikähän puutostauti vaivaa, kun kauhea lihanhimo…).

Aikalailla samalla kaavalla mentiin reseptin kanssa, kuin osso bucco yleensäkin on, valkoviiniä tosin laitettiin. Netistä hain reseptiä, ja sieltä löytyikin hyvä risotto-ohje vierelle, niin ja gremolata (tästä en ollut ennen kuullutkaan, vaikka aikamoinen reseptihaukka olenkin). Gremolata on siis italialainen mausteseos, joka ripotellaan ruoan pinnalle. Tässäpä pitkäperjantaimme illallinen.









Siinä makaa liha kalpeana. Yleensä osso bucco- lihat ovat kyllä ohuempia siivuja, mutta nyt mentiin näillä. Vehnäjauhoissa pyörittely suurustaa nestettä padassa, tämä on siis tarkoitus tälle vaiheelle.


















Osso Bucco karitsanpotkista


4 kokonaista karitsanpotkaa
suolaa ja pippuria
vehnäjauhoja
5 porkkanaa
3 salottisipulia
2 keltasipulia
3 vartta varsiselleriä
reilusti tuoretta timjamia
mustapippureita maun mukaan
3 laakerinlehteä
1/2dl tomaattipyrettä
3dl valkoviiniä
vettä


Laita uuni 175 asteeseen. Mausta lihat suolalla ja pippurilla, pyöritä vehnäjauhossa. Paista kuumalla pannulla voi-öljyseoksessa. Aseta lihat pataan, lisää pilkotut kasvikset ja mausteet, sekä viini ja vesi. Kansi päälle ja uuniin. Tunnin jälkeen uunin lämpötilan voi laskea 125 asteeseen, ja pitää vielä kaksi tuntia. Eli pata oli yhteensä kolme tuntia uunissa.


Risotto


2 salottisipulia
voita ja öljyä paistamiseen
4dl risottoriisiä
1/2tl sahramia
8dl kanalientä
3rkl voita
1 1/2dl parmesanraastetta
suolaa


Ota kaksi kattilaa. Laita toiseen kanaliemi kiehumaan. Kuullota toisessa kattilassa silputtu salottisipuli voi-öljyseoksessa. Lisää risotto ja sahrami, kuullota vähän aikaa. Lisää kanalientä kauhallinen kerrallaan, kunnes neste on imeytynyt. Anna kanaliemen kokoajan kiehua hiljalleen. Lisää taas kauhallinen ja anna imeytyä. Kun kaikki kanaliemi on risotossa, lisää voi ja sekoita se hyvin risottoon. Lopuksi vielä parmesanraaste sekaan.


Gremolata


2tl hienonnettua valkosipulia
1rkl raastettua sitruunan kuorta
5rkl persiljasilppua
5rkl oliiviöljyä

Sekoita kaikki aineet keskenään, ja ripottele Osso Bucon ja risoton päälle.










2 kommenttia:

Kiva kun kommentoit! Se ilahduttaa minua.