9.11.2014

Piparkakkutaikina vol 1

Perjantaina meillä oli piparkakkutalkoot siskoni perheen luona. Minä tein torstaina kotona taikinan ja hän oman suosikkitaikinansa. Siskollani ja hänen miehellään on kolme lasta, eli keittiössä riitti käsiä, kun kaulittiin ja painettiin muotteja.

 Tämän piparkakkutaikinan ohje on kulkenut mukanani jo 15 vuotta, aikoinaan leikkasin reseptin talteen Aamulehdestä reseptikirjaani. "Mummon piparkakut" luki Aamulehdessä. Taikinaan tulee smetanaa, ei voi olla siis muuta kuin hyvää!





Mummon piparkakut


200 g voita
1,5 dl hienoa sokeria
1 dl siirappia
3tl maustepippuria
3 tl kanelia
1 tl neilikkaa
1 tl inkivääriä
1 tl kardemummaa
1 dl smetanaa
8-9 dl hienoja vehnäjauhoja
2 tl ruokasoodaa


Kiehauta kattilassa siirappi ja mausteet, varo ettei pala pohjaan. Nopea kuplinta riittää! Jäähdytä. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaahdoksi. Yhdistä siirappiseos, voisokerivaahto ja smetana. Sekoita jauhoihin ruokasooda. Sekoita jauhoseos pikkuhiljaa puuhaarukalla taikinaan. Lopuksi vaatii voimaa sekoittaa. Anna taikinan tekeytyä jääkaapissa yön yli. Paista 200°C.

Piparit saavat jäädä suhteellisen paksuiksi, tämä on siksi helppo taikina työstää ja painella muotteja.












Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva kun kommentoit! Se ilahduttaa minua.