6.1.2019

Kuinka puhut itsestäsi?

Seksuaaliterapeutti ja Puhu Muru bloggaaja Marja Kihlström heitti Instagramissa viime vuoden puolella kivan haasteen. Hän kirjoittaa näin: "Miten sinä näet itsesi? Miten puhut itsestäsi? Mitä sanot peilikuvallesi? Miten kuvailet itseäsi? Me luomme joka hetki omilla sanoilla totuutta itsestämme ja sillä totuudella on merkitystä."

 #sanojenmahdollisuus -haaste pistää todellakin ajattelemaan, itseasiassa olen jo kauan ollut tietoinen siitä, kuinka puhun ja mitä ajattelen itsestäni. Pinterest kansioni WORDS on täynnä pikku muistutuksia kivojen lausahduksien muodossa siitä, miten omat ajatukset vaikuttavat, oikeastaan ihan kaikkeen. Ikä tietysti tuo armollisuutta niin itseä kuin muitakin kohtaan, mutta en ole muistaakseni oikein ikinä ajatellut pahaa sanaa itsestäni, en ulkonäöstäni enkä muistakaan ominaisuuksistani. Toki nuorena kyttäsi painoansa, vaikka se oli noin 15kg tästä nykyisestä vähemmän. Silloin muka painoi liikaa ja nyt taas en voisi tyytyväisempi olla. Ja tottahan toki sitä osaa peiliin katsoa henkisten asioiden suhteen, jos jotain on möhlinyt, niin pyytää anteeksi töppäilyjään ja jatkaa eteenpäin. Tarkoitan, että en toki minään yli-ihmisenä itseäni pidä. En en en.

 No kuinka sitten puhun itselleni. Pidän siitä miltä näytän, pidän ulkonäöstäni. Olen vahva, fyysisesti ja henkisesti, olen herkkä ja sydämellinen, olen rohkeakin. Olen tällainen ja olen tyytyväinen. Ja se on kuulkaas joidenkin mielestä väärin sanoa se, mutta sanon silti, ja ajattelen aidosti niin. Suomessa se taitaa edelleen olla muka väärin, tuolla tavalla nyt puhua kauniisti itsestään, enemmän saa hyväksyviä nyökytyksiä osakseen, jos vähän haukkuu itseään. Sorry, mutta minä en lähde siihen, enkä arvostele muitakaan, se on sivistymätöntä, eikä johda loppujen lopuksi muuhun kuin omaan huonoon oloon. Kaikki, mitä lähetät itsestäsi, päätyy lopulta sinuun. Niin hyvässä, kuin pahassakin.

 Toivottavasti tulevaisuudessa asiat ovat niin, että voi ihan ääneen sanoa olevansa tyytyväinen itseensä, häpeilemättä ja tuijottamatta alaspäin, kun sen sanoo. Että ketään ei pidetä ylimielisenä eikä pöyhkeänä, jos sattuu tykkäämään siitä, mikä on ja miltä näyttää. Mutta sitä odotellessa voit aina ajatuksen tasolla puhua kauniisti itsellesi. Enkä puhu nyt vain ulkonäöstä, ihminen on kaikkea muuta. Tykkää siitä, millainen olet, olet riittävä ja tarpeeksi hyvä.

 Mieli on uskomaton, sillä on käsittämätön voima. Jos uskot, että pystyt ja pärjäät jonkin asian suhteen, niin varmasti pystyt. Itseään on mahdollista sparrata vaikka mihin, ja jos uskot ja luotat, niin olet jo puolivälissä. Niin se vain menee, ihan hirvittävän yksinkertaista lopulta, eikö vain.
 Kuvitelkaapa jotain ihmistä, joka jatkuvasti haukkuu itseään, esimerkiksi jotain fyysistä ominaisuuttaan. Et ole välttämättä koskaan edes kiinnittänyt tuohon asiaan mitään huomiota, mutta tuon henkilön jatkuvasti jauhaessaan siitä, alat huomaamattasi vilkuilla tuota ominaisuutta. Välttämättä et ole samaa mieltä, mutta huomiosi on ainakin saatu siihen. Ja sitten taas haluan tuoda kyllä esille sellaisenkin seikan, että huumorilla heitetyt silloin tällöin läpät itsestä ja ominaisuuksistaan ovat hyvästä, mikään ei ole niin tylsää, kuin vakavasti itseensä suhtautuva jäykkis."Never say anything about yourself you do not want to come true."


"All that we are is the result of we have thought. The mind is everything.
What we think, we become."


"Whatever you think of yourself, you are."
4 kommenttia:

 1. Vasta viimeisen kymmenen vuoden aikana olen oppinut näkemään niitä hyviäkin asioita itsessäni. Kun itsetunto on tallattu vuosien aikana niin alas, että luulet jo, että sitä ei saa enää ylös, on tämä tuntunut ihan voitolta. Minulla on onneksi tuo ukkeli toiminut ihanasti itsetunnon kohottajana ja hän aina muistaa sanoa miten kaunis ja hyvä olen. Kyllähän tuo tuntuu hyvältä ja sitten sitä itsekin tajuaa, että totta, minähän oikeasti osaan tehdä ihan täydellisesti just tämän jutun ja tosiaan, tämä mekko päällä näytän kyllä todella hyvältä.
  On hyvä olla hyvä itselleen ja muistaa myös kehua kavereitakin siinä samalla <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voih, niin surullista kuulla. Mutta ihanaa, että olet noussut sieltä, ja ymmärrät kuinka upea ja kaunis olet. Ja voi miten mahtava mies sinulla on, aivan ihana.
   Olet kaunis ja sinulla on niin hyvä sydän <3

   Poista
 2. Niin totta joka sana! Tätä olen opetellut, puhumaan itselleni nätisti ja arvostamaan itseäni enemmän 😊

  VastaaPoista

Kiva kun kommentoit! Se ilahduttaa minua.